Cultuurpodia Culemborg verstevigen samenwerking

Theater de Fransche School, Werk aan het Spoel en Gelderland Cultuurfabriek verstevigen de onderlinge band. Doel is een aantrekkelijk, breed en toekomstbestendig cultuuraanbod waar de hele stad voordeel bij heeft. De drie podia werkten in de praktijk al geregeld samen, nu gebeurt dat ook op bestuurlijk niveau.

Een mooie ontwikkeling, noemt Stefan van den Oever de intentieverklaring die op 5 september door de drie besturen is getekend. Hij is namens Cultuurfonds Culemborg, dat een brugfunctie vervult tussen de gemeente Culemborg en de culturele sector, nauw betrokken bij het overleg tussen de verschillende podia.


Gevarieerd cultuuraanbod

,,Het uitgangspunt is via onze podia een gevarieerd cultuuraanbod te kunnen bieden aan de inwoners van Culemborg,’’ zegt Van den Oever. ,,Inclusief en voor iedereen, ook groepen die minder gemakkelijk het theater en muziekpodia vinden. Er is ruimte voor zowel nieuw talent als gevestigde namen. Daarbij stemmen we de activiteiten op elkaar af, willen we aanvullend zijn en elkaar versterken. Uiteraard gaan we samenwerken met anderen. Kleinere, relevante culturele spelers en kleinere podia, zullen per vergadering op agenda of thema worden uitgenodigd. Want als blok ben je een steviger gesprekspartner naar de gemeente, andere overheden, sponsoren en subsidieverstrekkers dan wanneer ieder voor zich optreedt.’’


Uitvoerend vlak

De Fransche School, Werk aan het Spoel en Gelderlandfabriek, de grootste podia, nemen in dit traject het voortouw. In de uitvoering wordt door deze drie podia al samengewerkt. Denk aan de recente activiteiten van Theater De Fransche School in het amfitheater van Werk aan het Spoel of de eerdere samenwerking tijdens de lockdown van theater en Gelderlandfabriek met online-evenementen. ,,In eerste instantie gaat het om samenwerken op de onderdelen marketing, programmering, financiën, subsidie-expertise en -ondersteuning en het bedienen van de zakelijke markt,’’ schetst van den Oever de volgende stap.

Cultuurvisie

Samenwerking is een van de belangrijkste opdrachten uit de cultuurvisie zoals die door de gemeente Culemborg is vastgesteld. En de noodzaak tot samenwerking wordt door iedereen onderkend. De lokale culturele partijen – naast de podia ook het Elisabeth Weeshuis Museum en de Vrijstad Drukker – vormden samen Projectteam Cultuur en stonden aan de basis van de UITagenda. Daarin zijn alle culturele activiteiten – ook de eenmalige en die van kleinere organisaties – gebundeld in een handzaam overzicht. Na een start online via www.cultuurculemborg.nl is er inmiddels een tweemaandelijkse papieren versie die door de hele stad voor de grijp ligt. Ook krijgt de samenwerking met Culemborg Klopt, een initiatief van gemeente en Bureau Toerisme Rivierenland, steeds meer gestalte.

 

Van den Oever: ,,In de culturele sector is duidelijk behoefte aan onderlinge samenhang, afstemming en het – meer – benutten van mogelijkheden tot kruisbestuiving, samenwerking en ontwikkeling. Eind dit jaar gaan we deze samenwerking op onderdelen evalueren en vanuit daaruit bekijken hoe we verder gaan in 2023.’’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie